Acasă Ultima ora 30 de ani de existenta a serialului de televiziune ”Memoria Exilului Românesc”

30 de ani de existenta a serialului de televiziune ”Memoria Exilului Românesc”

81
0

Marilena Rotaru este jurnalist de televiziune, publicist si romancier, cea mai cunoscuta realizatoare de programe culturale la TVR.

Renumele sau a fost consolidat de realizarea interviului cu Sergiu Celibidache, in 1979, de Centenarul Cella Delavrancea in 1987, si ulterior, dupa decembrie 1989, a celebrei serii de documentare cu personalitati ale exilului nostru, “Memoria exilului romanesc”,  un adevarat regal jurnalistic pentru milioane de romani din tara si din strainatate.

Anul acesta s-au implinit 30 de ani de existenta a serialului de televiziune ”Memoria Exilului Românesc” si 30 de ani de când Marilena Rotaru i-a luat primul interviu, la Versoix, Regelui Mihai.

De 30 de ani acest intelectual civic foarte implicat in viata cetatii s-a consacrat unui proiect de cunoastere, si conservare a valorilor românesti aflate dincolo de hotarele României.

La inceputul anilor ’90, nimeni in România, mai ales televiziunea, singura televiziune existenta, nu voia sa auda de exilul românesc. Exilul, ca si sacrificiul românilor in inchisorile comuniste, erau sub embargo.

Astfel, serialul de televiziune «Memoria exilului românesc», realizat aproape 10 ani clandestin, numara 150 de episoade si cuprinde nume ilustre, institutii si evenimente ale exilului nostru si ale culturii mondiale: Regele Mihai, Regina Ana, Sergiu Celibidache, Vintila Horia, Camilian Demetrescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Paul Goma, Radu Aldulescu, profesorul Al. Cioranescu, Radio Europa Libera, Biblioteca Româna din Freiburg, Cimitirul soldatilor români din Soultzmat, Corala Collegium Byzantinum, compozitorul Vladimir Cosma, soprana Nelly Miricioiu, Fundatia Principesa Margareta a României, Dinu Ianculescu, Friedrich von Bömches, George Tzipoia si multi altii.

Marilena Rotaru, un adevarat formator de opinie, a incercat astfel sa fereasca de uitare si risipa valorile românesti. Sa le puna in dialog cu cele din tara, sa arhiveze pe pelicula personalitati si evenimente românesti din afara granitelor, sa creeze, prin aceasta forma de cunoastere si de transmitere a emotiilor, o punte pentru unul din segmentele reconcilierii nationale. «Patria care-si uita fiii, spunea un intelept grec din antichitate, nu-si merita Eternitatea!»

“Multi din cei intervievati s-au suit la Ceruri. Au ramas insa in filmele pe care numai Dumnezeu m-a calauzit si mi-a dat puterea sa le fac, cu emotiile, cu durerile si sacrificiile, dar si cu operele lor, expresii ale spiritului creator ivit din aceste pamânturi.” Marilena Rotaru

Foto 1,2,3: © Marilena Rotaru

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.