Acasă Ultima ora „Crai Nou. Viata lui Ciprian Porumbescu”, spectacol de exceptie la TNB

„Crai Nou. Viata lui Ciprian Porumbescu”, spectacol de exceptie la TNB

57
0

Dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu

In urma cu mai bine de 100 de ani se stingea bolnav de tuberculoza, la doar 29 de ani, unul dintre cei mai apreciati compozitori romani de muzica clasica, Ciprian Porumbescu. El ne-a lasat ca mostenire cunoscutele compozitii „Balada pentru vioara si orchestra”, dar si  opereta „Crai nou”.

Pe 11 martie, in cadrul proiectului anual Ziua Recunostintei Nationale, Ciprian Porumbescu va fi omagiat intr-un spectacol – eveniment organizat de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei. Spectacolul, intitulat „Crai nou. Viata lui Ciprian Porumbescu”, va fi precedat de recitaluri de muzica clasica, dar si o expozitie inedita dedicata compozitorului.

Spectacolul „Crai nou. Viata lui Ciprian Porumbescu”, regizat de Ruxandra Balasu, pe un scenariu creat de Serban Fleancu, aduce in prim-plan viata si creatia marelui compozitor Ciprian Porumbesc. Indragitul actor Vlad Radescu, cunoscut pentru rolul sau memorabil din filmul biografic „Ciprian Porumbescu” din 1973, revine pe scena intr-un nou rol, cel al tatalui compozitorului, Iraclie Porumbescu. Emilian Marnea, un tanar talentat, interpreteaza rolul lui Ciprian Porumbescu. Alaturi de el, Alexandra Stroe, Radu Mateuca, Mihai Capatina si Nicoleta Moscalenco completeaza distributia, aducand pe scena universul vietii celebrului compozitor, intr-un spectacol ce promite sa fie o calatorie emotionanta prin istoria si muzica romaneasca.

Invitata speciala a evenimentului este stranepoata compozitorului,  Stanca Emilia Scholz Cionca, care este la randul ei om de cultura, fiind autor de monografii, traducator de limba japoneza si profesor universitar colaborator la Universitatea Trier din Germania. Evenimentul include si o expozitie omagiala intitulata „Ciprian Porumbescu, viata unui geniu”, ce cuprinde fotografii de epoca, documente si fragmente de jurnal, obiecte din colectia personala a stranepoatei compozitorului.

Totodata, melomanii si toti cei pasionati de istorie si cultura vor avea ocazia unica de a vedea in premiera trei dintre partiturile originale ale compozitiilor lui Ciprian Porumbescu: „Balada”, „Camelii” si „Crai nou”, din colectia Bibliotecii Nationale a Romaniei. Nu in ultimul rand, participantii la evenimentul cultural vor avea prilejul sa de bucure de un recital de exceptie sustinut de Alexandru Semeniuc la vioara si de Diana Negreanu la pian, doua talente de marca ale scenei muzicale romanesti, ce vor interpreta compozitii mai putin cunoscute ale lui Ciprian Porumbescu.

Evenimentul face parte din efortul sustinut al Fundatiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei pentru popularizarea valorilor culturale autentice romanesti.

Curiozitati despre viata lui Ciprian Porumbescu

La nastere, numele compozitorului a fost Ciprian Golembiowski (Golemb, Galamb=porumbei), pe care il schimba in 1881 in Porumbescu.

Ciprian Porumbescu a fost un talent precoce. De la varsta de 6 ani, el retinea si producea cu usurinta melodiile lautarilor, avand primele lectii de muzica de la Carol Miculi, fost elev al lui Chopin.

Primele lectii de muzica le-a primit de la Carol Miculi, fostul elev al lui Chopin. Apoi a urmat clasele primare la Ilisesti, unde invatatorul Simion Maier i-a cizelat talentul de a interpreta cantece la vioara. De aici a plecat la Suceava, la Gimnaziul Superior Greco-Oriental, unde l-a avut ca indrumator muzical pe profesorul Stefan Nosievici, unde, ca elev a coordonat activitatea corului liceului si a unui cvintet, a organizat spectacole si a devenit un muzician foarte cunoscut in localitate.

Ciprian Porumbescu ar fi autorului numelui Societatii Academice „Arboroasa”, care era numele romanesc al partii trunchiate din Moldova, careia Imperiul Austriac i-a dat numele padurii Bucov aflata in apropierea Cernautiului.

In 1875, a stat inchis 11 saptamani intr-o celula murdara cu doi criminali, unde se imbolnaveste de tuberculoza. Cauza detentiei a fost o telegrama trimisa ca presedinte al Societatii Arboroasa din Cernauti catre Primaria din Iasi cu prilejul comemorarii a 100 de ani de la decapitatea domnitorului Grigore Ghica.

Bertha Gorgon Rossignon a fost iubirea imposibila a lui Ciprian Porumbescu. Ea a fost fiica pastorului evanghelist Gorgon din Ilisesti, care dupa ce a aflat intentia compozitorului de a o cere in casatorie pe Betha, a amanat raspunsul si mai apoi o trimite in Anglia. Porumbescu nu a mai revazut-o niciodata, dar iubirea lor a ramas in istorie sub forma unuei nocturne ce-i poarta numele, Bertha.

Muzica imnului Albaniei ii apartine lui Ciprian Porumbescu. Acesta este un cantec compus in perioada studiilor la Viena, intitulat Imnul Unirei, dedicat studentilor romani care studiau in capitala Austro-Ungariei, pe versurile lui Andrei Barseanu. Azi, acest cantez este cunoscut sub titlul „Pe-al nostru steag e scris unire”.

In 1880 a compus doua lucrari foarte cunoscute: „Balada” o compozitie care cuprinde durerea neimplinirii in iubire, o meditatie lirica referitoare la rostul neamului si al omului in lume, dar si „Cantecul tricolorului”, care a fost imnul de stat al Romaniei din 1977 pana in 1989, cu text adaptat de regimul comunist.

In 1881, Ciprian Porumbescu a compus prima opereta romaneasca, pe un text scris de Vasile Alecsandri, „Craiu nou”. Ea a avut premiera la Brasov, pe 11 martie, cu compozitorul ca dirijor, pe scena Salii Festive a Gimnaziului Roman (astazi, Colegiul National „Andrei Saguna”). Succesul a fost exceptional, incat a dus la programarea, chiar a doua zi, a inca unei reprezentatii.

Dupa o lupta grea cu tuberculoza, Ciprian Porumbescu a decedat pe 6 iunie 1883, la Stupca (azi comuna Ciprian Porumbescu), in bratele tatalui sau Iraclie Porumbescu si ale surorii sale Marioara. Ultimele lui cuvinte au fost: „Vegheati sa nu mi se piarda cantecele. Ele trebuie sa traiasca caci eu, iata, ma sting. Le las in dar neamului meu!“.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.