Acasă Sanatate Dr. Costin Militaru: Despre terapiile cu cannabis medicinal si beneficiile acestora

Dr. Costin Militaru: Despre terapiile cu cannabis medicinal si beneficiile acestora

23
0

In anii 2000 lucram ca medic pe unitatea mobila si la centrul fix ale unei organizatii nonguvernamentale care avea ca si beneficiari consumatorii de droguri injectabile, majoritatea consumand heroina si spre sfarsitul anilor 2000 inceput de anii 2010, etnobotanice.

Ce m-a frapat in lucrul cu ei a fost faptul ca in momentul in care decideau sa renunte la consumul de heroina, unii dintre ei faceau fata cu brio sevrajului si apoi abstinentei, iar altii nu reuseau sa managerieze aceste doua situatii. Si discutand cu ei, am descoperit ca cei care depaseau sevrajul si mentineau abstinenta, consumau cannabis.

Atunci am avut revelatia faptului, ca, desi eu invatasem in Facultatea de Medicina cum cannabisul este drog de intrare (si ca, daca consumi cannabis, o sa ajungi, la un moment dat, sa utilizezi si alte droguri precum heroina si cocaina), el de fapt era drog de iesire, si ajuta fostii consumatori de heroina injectabila sa depaseasca conditia de utilizatori de droguri injectabile, si practic sa isi elimine riscurile la care se expuneau prin consum. Deoarece utilizarea cannabisului, chiar si cel de pe piata neagra, este mult mai putin daunatoare decat utilizarea de alte droguri. Si nici nu putem vorbi de dependenta sau sevraj la cannabis decat intr-o proportie foarte mica si doar in anumite circumstante.

Plecand de la acest fapt, am inceput sa descopar utilizarea medicala a cannabisului si sa ma formez ca terapeut in acest domeniu.

Cannabisul, prin natura substantelor care se gasesc in el, este un produs care actioneaza in organismul uman (dar nu numai, este util si la animale si pasari) prin interactiunea cu sistemul endocanabinoid. Sistemul endocanabinoid este un ansamblu de acizi grasi, proteine, receptori care se gasesc in toate organismele vertebrate si care au rolul de a mentine sau a regla si apoi mentine homeostazia (functionarea corecta a organismului). Iar prin utilizarea extractelor de cananbis noi nu facem practic decat sa refacem aceasta functionalitate a organismului.

Legea care este in Parlament acum este extrem de utila, deoarece, din momentul adoptarii ei se vor putea face, la scara larga interventiile cu cannabis medicinal (si cel care contine substanta psihoactiva THC), fiindca sunt multe patologii unde existenta THC-ului in concentratii mari este extrem de importanta, pot spune chiar vitala, mecanismul de actiune al THC-ului in organism diferind putin de mecanismul de actiune al CBD-ului (celalalt compus al cannabisului cu proprietati medicale), prin faptul ca actiunea THC-ului este directa asupra receptorilor endocanabinoizi, pe cand actiunea CBD-ului asupra sistemului endocanabinoid este prin stimularea secretiei si legarii endocanabinoizilor de sistemul endocanabinoid, deci, practic, o actiune indirecta.

In prezent, medicii nu stiu si nu au cadrul legal prin care sa lucreze cu cananbisul, deoarece acesta nu are o forma legala de punere pe piata si ghidurile terapeutice nu pot cuprinde in ele produse care nu sunt standardizate sau care nu au autorizatie de punere pe piata ca medicament, supliment alimentar sau dispozitiv medical, chiar daca toata lumea medicala si stiintifica cunoaste, cel putin la nivel teoretic, beneficiile cannabisului.

Ca sa intelegeti absurdul situatiei, pentru a putea lucra legal cu extractul de cannabis imbogatit cu CBD, noi l-am autorizat ca dermato-cosmetic si, anume, ca apa de gura (de fapt ulei de gura), plecand de la faptul ca administrarea lui se face pe mucoasa bucala. Practic, in prospect discutam despre un produs utilizat pentru igiena cavitatii bucale, dar cum imi place mie sa glumesc, are, ca “efecte secundare”, imbunatatirea calitatii vietii, reducerea crizelor epileptice, refacerea depozitelor de dopamina, stoparea evolutiei cancerului, si multe, multe alte asemenea efecte care deriva din refacerea homeostaziei.

Pentru a-i ajuta pe oameni si pe partea psihoemotionala, am un mare ajutor din partea cannabisului deoarece, printre efectele lui la nivel cerebral, se numara si efectele anxiolitice si antidepresive, deci practic, pe partea psihoemotionala jumatate din munca o face cannabisul.

Am in spate o formare in interviu motivational, care este extrem de importanta pentru pacient si pentru a creste aderenta la, sa-i zicem, tratament cu cannabis, si mai nou, ma formez in terapie transgenerationala, deoarece din ce in ce mai multe probleme pe care le avem se trag practic din generatiile anterioare, si care au fost, cumva inscrise in ADN-ul nostru. Categoric, o mare parte din interventia mea se leaga de partea psihica si emotionala, deoarece este foarte important pentru pacient, indiferent de boala pe care o are, sa isi mentina o stare de spirit pozitiva, sa nu zic optimista.

Prin natura si modul de actiune, interventia cu cannabis este o interventie complementara, deci pacientul poate sa adauge pe langa aceasta terapie orice tip de terapie, fie ea alopata, homeopata, sau spirituala. Ceea ce eu, ca medic, ii incurajez pe pacientii mei este sa faca totul cu convingerea ca ceea ce fac, fac bine.

text & foto: © Dr. Costin Militaru

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.