Acasă Lume buna Vedete Artisti Claudia Motea: “In interiorul nostru e bine sa facem loc la cat...

Claudia Motea: “In interiorul nostru e bine sa facem loc la cat mai multa lumina!”

96
0

– interviu

Claudia Motea este un nume care s-a impus pe scena vietii culturale romanesti si internationale atat ca actrita romano-canadiana (in spectacole de gen one-woman-show) cat si poeta, scriitoare, dramaturg, scenarista, traducatoare si profesoara de arta dramatica.

A o defini in cuvinte pe aceasta artista de exceptie, este un adevarat test si o provocare, chiar si pentru un jurnalist cultural cu experienta. Pentru ca, in lumea culturala, romaneasca si mondiala, sunt putine acele “stele” care fac dovada unei impliniri remarcabile unice, pe multiple planuri profesionale si in zone geografice diverse…

La Gaudeamus 2019, cartea sa, MUCH LOVE – Decalog Teatral / Libris Editorial, a fost aleasa, pentru o campanie a Radiodifuziunii Romane, drept una dintre cele mai indragite carti ale acestui targ. Piesa “BRANCUSI, mon AMOUR!”, inclusa in acest volum teatral, o coproductie romano-suedeza, recent, a avut premiera in Suedia, la Karlskrona, si, in 2021, a fost tradusa si publicata in 5 limbi, avand ca destinatie, semnificatie si reprezentatii teatrale printr-un turneu Europa si America.

Talentele sale culturale i-au fost rasplatite prin numeroase premii nationale si internationale, precum: Magna cum Laudae oferit de Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film Romania –  U.A.R.F., Premiul de Excelenta in cadrul Galei Celebritatilor 2016, Femeia Anului la Gala Femei de Succes 2018, Premiul Cartea Anului 2019 in Israel pentru cartea sa, “Shalom, Israel!”, iar in luna iunie a anului 2021 a fost premiata la Academia Romana cu Premiul Cronica Timpului acordat de Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania.

Cartea ei, „Brancusi, Dragostea mea”, tradusa in 10 limbi, a fost ulterior transformata intr-un spectacol de teatru & multimedia unic, in regia lui Beatrice Rancea. In acest one-woman-show uimitor, actrita joaca, cu mare talent si daruire, 9 personaje: cele noua femei celebre care i-au fost muze lui Brancusi.

Mai mult decat atat, in luna mai 2022, artista a avut 3 mari reusite, care fac cinste culturii romane si Romaniei.

Astfel, ca prima recunoastere a valorii sale, actrita Claudia Motea a primit un premiu important in Israel, la Tel Aviv: Medalia Guvernamentala Numismatica a Statului Israel, ”Kol Israel Haverim” – Prietenii Israelului, pentru activitatea sa cultural-artistica in directia dezvoltarii legaturilor si prieteniei romano-israeliene.

De asemenea, cartea sa „SHALOM, ISRAEL!” a fost valorizata cu un premiu special. Acest volum este sursa de inspiratie a piesei de teatru „SHALOM, ISRAEL!”, un nou proiect teatral cu implicarea Centrului UNESCO “Mihai Eminescu”, pe care Claudia Motea o va juca impreuna cu soprana Arlinda Morava, in regia lui Beatrice Rancea.

Totodata, Centrul Cultural Israeliano-Roman din Tel Aviv, revista Maximum si editura Tesu au conferit artistei premiul “Cartea anului 2021” pentru volumul sau, „SHALOM, ISRAEL!”.

Si inca o veste buna pentru noi toti: cartea actritei Claudia Motea, „SHALOM, ISRAEL!”, proaspat premiata la Tel Aviv, a fost prezenta recent la SALONUL INTERNATIONAL DE CARTE DE LA TORINO, si apoi lansata la Bookfest 2022.

In prezent, Claudia Motea este director artistic al Teatrului Nostrum, teatru afiliat Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, profesor de arta dramatica la Centrul Cultural UNESCO “Mihai Eminescu” din Bucuresti si reprezentant Editura Creator (din grupul de firme Libris, pentru evenimentele de lansare carte Bucuresti).

E dificil, cum spuneam, a o descrie in scris pe artista Claudia Motea, pentru ca, dincolo de succesele profesionale, verbul care o marturiseste cel mai bine este “a darui”. O exaltare a fiintei artistice si o traire umana speciala a fiecarei clipe reprezinta ceea ce o caracterizeaza si o implinesc zilnic. Claudia Motea este aidoma unei zile de primavara, ca o bucurie de Paste sau de Craciun, un suflet cald, o privire romantica, un cuvant sincer. Artista traieste si se realizeaza doar in mijlocul semenilor sai, comunicarea optima fiind instrumentul sau cel mai des utilizat in viata de zi cu zi.

Viata Mondena: Povestea carierei dvs artistice incepe, de fapt, cu proiectul international Les Danaides in regia lui Silviu Purcarete, care a fost deschizatorul drumului artistic al dvs, dandu-va posibilitatea, ca imediat dupa absolvirea facultatii sa participati la cele mai prestigioase festivaluri de teatru din Europa: Dublin, Amsterdam, Paris, Avignon, Glasgow, Recklinghausen, culminand cu reprezentatii pe Broadway la Lincoln Center New York. Cum a fost intalnirea cu regizorul Silviu Purcarete?

Claudia Motea: Cred ca Maestrul Silviu Purcarete traseaza destine. Este un Zeu al scenei si implicit, al sufletului artistic… In cazul meu, destinul mi-a suris prin intalnirea cu acest regizor. A fost o mare intalnire a vietii mele sau ”a life time experience”, in termeni americani… Toata pregatirea teatrala cu el, workshopurile si repetitiile pentru proiectul ”Danaidele” m-au calit mult si pentru emigrarea mea in America.

Apoi, toate reprezentatiile piesei la cele mai de seama festivaluri internationale de teatru din Europa si la Festivalul Lincoln Centre New York m-au disciplinat, mi-au dat multa incredere in mine sa-mi continui drumul artistic, chiar si pe un nou continent, America… Drept dovada, emigrand, nu m-am dezis de actorie si am continuat cu iubire si credinta drumul in teatru, primind cu timpul, recunoasterea si aprecierea mea ca actrita si dramaturg in societatea nord-americana. Atunci cand ma gandesc la Silviu Purcarete, inima imi zambeste cu multa iubire si recunostinta…

Viata Mondena: Emigrand in Canada, v-ati impus pe continentul american atat ca actrita dar si ca dramaturg, castigand importante premii pentru actorie si dramaturgie, in primul rand,  in cadrul festivalurilor de teatru si film canadian: Best Actress, Best Original Script, Best Production, Best Audience Awards  o nominalizare Brickenaden Award, similar cu Premiul de Excelenta in dramaturgia canadiana The London Theatre Film Festival.  Debutul dvs hollywoodian a fost in 2010, la The Magic Castle, in showul de varietati The Big IF. Alte participari in USA: Hollywood Film Festival, Los Angeles Comedy Fest, Hollywood Fringe Theater Festival, New York in LA, Lincoln Center Theater Festival. In cateva cuvinte, cum ati caracteriza aceasta perioada internationala a carierei dvs?

Claudia Motea: Da, nu a fost usor, dar, m-am lasat condusa mereu de chemarea inimii si de multe ori m-am incapatanat si am continuat sa cred in destinul meu artistic… Sunt destui actori consacrati care au emigrat si nu s-a mai stiut nimic despre ei, activitatea lor. In cazul meu, cred si spun cu mandrie ca am dovedit ca se poate si altfel. Nicicand nu m-am dezis de iubirea mea pentru teatru si am muncit cu staruinta intr-o lume noua, unde nu vorbeam nici macar limba engleza. Daca ar fi sa ma exprim doar prin cuvinte-substantive, as spune despre aceasta perioada: Cautare, Constientizare, Cutezanta, Lupta, Munca, Supravietuire, Regasire, Straucire, Un mers neindoielnic tot inainte!

Viata Mondena: Revenind in tara in anul 2012, ati avut o stransa colaborare cu R.A.D.E.F. Romania Film, producand si jucand in cinematografele acestei institutii spectacolul multimedia de mare succes Iubeste-ma… America!, in regia maestrului AL. G. Croitoru, produs de Asociatia International Artiscan.

In anul 2014 pe langa distinctia Magna cum Laudae UARF, ati primit Premiul de Excelenta la Gala Celebritatilor 2014, iar in 2015 ati fost premiata cu CLACHETA DE AUR – Premiul de Excelenta daruit de Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania pentru merite remarcabile in arta teatrala si cinematografica. Ulterior, ati fost aleasa una dintre cele zece Femei de Succes ale Anului 2016.

Pentru filmul Kandy, in care jucati rolul principal si semnati pentru co-scenariu si co-productie, ati fost laureata Festivalului Modern-Movie Galati 2016, primind Premiul Cea mai buna actrita a anului. In 2017, la Roma, la invitatia ICR-ului din Romania si a Institutului Hurmuzachi, a avut o reprezentatie de exceptie in fata a 5000 de spectatori cu piesa Puslamaua de la etajul 13 de Mircea M. Ionescu, in regia semnata de Vlad Stanescu. Retrospectiv privind, ce va spun aceste realizari profesionale in prezent?

Claudia Motea: Ca pot sa visez si sa creez… Ca sunt pe drumul cel mai nobil si frumos al vietii mele… Ca SUNT EU!

Viata Mondena: In 2017, spectacolul multimedia Preludii in Cetatea Soarelui – ROMANIA 100  a avut premiera la Targul International de Carte si Muzica Libris Brasov 2018 si a fost unul dintre cele mai apreciate evenimente in cadrul acestui targ, imaginile, inregistrarile si editarea video apartinand Studioului Impro Media.

Proiectele recente pe care le-ati jucat in tara, in Europa si in Los Angeles sunt: Shalom, Israel!, un spectacol multimedia inspirat din cartea dvs, SHALOM, ISRAEL!, editata la Libris Editorial si Recitalul de poezie si jazz Te-ai Gandit  Vreodata?, cu includerea lansarii unui CD  realizat in colaborare cu Lucian Sabados, directorul Teatrului Dramatic ”Maria Filotti” din Braila, producator Libris Brasov. Totodata, recent, ati fost distribuita in  proiectul romano-suedez  Nunta Zamfirei, un  musical folcloric unde apareti alaturi de alti artisti de renume: Dorel Visan, Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Monica Anghel. Ca actrita, ati abordat toate optiunile de aur: film, teatru, spectacol multimedia. Profesional vorbind, care dintre acestea va atrage cel mai mult?

Claudia Motea: La baza, sunt actrita. Iubesc mult Teatrul, in primul rand. Tot ceea ce vine in plus completeaza fiinta mea artistica. Iubesc si filmul. Am scris cateva scenarii si am produse filme de scurt-metraj. Dar, revin la teatru… Am inceput sa scriu si sa produc piese de teatru, la inceput, in limba engleza… Aceasta a fost strategia mea, ca sa-mi ofer oportunitatea de a juca pe scena teatrului canadian, atunci cand eram emigranta in Canada… E bine ca am reusit frumos! Iata de ce continui si acum aici in Romania…

Viata Mondena: La finele lui 2017, ati lansat primul dvs volum de versuri: Preludii in Cetatea Soarelui, la Teatrul Nottara – Bucuresti si au urmat importante lansari in America – Los Angeles, Elvetia – Luzern, Republica Moldova – Chisinau la Teatrul National « Eugene Ionesco » si in Cahul, la Teatrul Muzical-Dramatic « B. P. Hasdeu ». In anul 2018, cartea a fost prezentata la Salon du Livre Paris, la Leipziger Buchmesse, Salonul International de Carte Chisinau, laTargul International Torino si Targul de Carte de la Madrid.

De asemenea, o alta carte a dvs, SHALOM, ISRAEL!, a primit Premiul CARTEA ANULUI  2019 in Israel la Tel Aviv. Ca scriitoare, dincolo de scena si de lumina reflectoarelor, ce reprezinta pentru dvs cuvantul scris (nu rostit)?

Claudia Motea: Un soliloc… marturisit pe hartie despre iubirea mea pentru oameni, arta, viata… Un mijloc de a aprofunda mesajul meu artistic pentru oameni… Un crez, imprumutat de la o afirmatie goethiana, ca ”lumea apartine, in primul rand celor ce vor…”

Viata Mondena: Cum este femeia, omul Claudia Motea? Ne puteti explica crezul dvs: ”Arta ne face mai buni si mai frumosi… si tocmai de aceea este impetuos [necesar] sa iubim arta din noi”?

Claudia Motea: Imi place sa cred ca sunt un om normal, pe alocuri sunt timida, dar ambitioasa, sunt generoasa, cu o mare empatie pentru oameni, sunt iertatoare, recunoscatoare, dragastoasa, loiala, responsabila si cu o inima mare pentru tot ce-i frumos si bun, adica pentru arta! Frumusetea interioara da stralucire frumusetii exterioare, o glorifica pe aceasta si, tocmai de aceea, in interiorul nostru e bine sa facem loc la cat mai multa lumina!

Viata Mondena: Pentru ca suntem la inceputul anului, va rugam sa ne lasati o marturisire de suflet a dvs.

Claudia Motea: As dori sa avem un An bun, maret pentru fiecare dintre noi. Sa radem cu pofta si sa ne bucuram de fiecare moment al vietii. Si sa veniti in numar cat mai mare la spectacolele mele… Da, va astept mereu cu iubire si lumina, oameni frumosi!

 

Foto 1,2: © Claudia Motea

 

Un interviu realizat de Viata Mondena. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Viata Mondena.

Toate drepturile rezervate © Viata Mondena 2024

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.