Acasă Ultima ora EVENIMENT. Spectacolul-monografie “REGINA MARIA, REGINA TUTUROR ROMANILOR”, o lectie de istorie exceptionala

EVENIMENT. Spectacolul-monografie “REGINA MARIA, REGINA TUTUROR ROMANILOR”, o lectie de istorie exceptionala

37
0

„Regina Maria, Regina tuturor romanilor”, piesa de teatru regizata si interpretata de Liana Ceterchi, in colaborare cu dramaturgul Edith Negulici, este dedicata personalitatii Reginei Maria si bazata pe jurnalele acesteia din perioada Marelui Razboi (1916-1918).

Astfel, miercuri, 20 martie, ora 19.00, la Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” (Calea Victoriei 88), publicul roman este asteptat la acest spectacol-monografie unic, o adevarata lectie de istorie exceptionala.

Punctul de pornire al spectacolului de teatru l-a constituit faptul ca in 2018 Romania a celebrat Centenarul Marii Unirii, iar Regina Maria a fost intre creatorii Romaniei Mari. In plus, anul trecut s-au implinit si opt decenii de la plecarea Reginei din aceasta lume.

Dincolo de toate acestea insa, „Regina Maria, Regina tuturor romanilor” celebreaza memoria Reginei Maria si importanta deosebita pe care aceasta a avut-o in desfasurarea evenimentelor, precum si in conturarea traiectoriei pe care Romania a urmat-o in timpul Primului Razboi Mondial.

“REGINA MARIA, REGINA TUTUROR ROMANILOR.

Jurnalele de razboi 1916, 1917, 1918”

Un spectacol de si cu LIANA CETERCHI

Scenariul: Edith Negulici
Muzica live: Elena Albu
Video/sunet: Leo Bacica, Ana Turos si Gabriela Alexandru
Costume: Alina Gurguta
Spectacol realizat in parteneriat cu UNITER, Arhivele Nationale ale Romaniei,

Asociatia Romania Culturala, Muzeul National al Literaturii Romane si Editura Humanitas.

Pentru crearea acestui spectacol impresionant, actrita si regizoarea Liana Ceterchi a desfasurat o profunda documentare asupra Jurnalelor de Razboi ale Reginei, atat in Romania cat si in tara de origine a Reginei Maria. Intelegerea esentei acestor jurnale, precum si a personalitatii complexe a Reginei Maria a dat nastere acestui eveniment tulburator si emotionant deopotriva.

“Spectacolul pune in lumina puterea de rezistenta si de credinta a acestui personaj providential pentru romani. Si iat-o ”militand” in culisele politicii intre cele doua tabere vesnic invrajbite, in discutii cu Regele, cu generalii si maresalii, nesfiindu-se sa profereze cele mai necrutatoare critici, dar si sa exprime o incredere fara egal in sortii de izbanda si in victorie. Iat-o compunand scrisori adresate rudelor ei incoronate din Europa, cu rafinamentul unui diplomat de vocatie si, deopotriva, imbarbatand soldatii si in calitate de comandant al Regimentului de Cavalerie 4 Rosiori, dar si in glodul transeelor, alinandu-le suferinta pe paturile din spitalele militare. O vedem in refugiu printre orfani si vaduve, nelasandu-se prada deznadejdii si neincrederii, in mijlocul molimelor, suferintei, fometei si chinurilor de tot felul, in timp ce in propriul piept arde jalea pentru ultimul sau nascut, rapus de tifos la doar cativa ani. ”Nu pot sa-mi inchipui o soarta personala separata de soarta tarii”, auzim vorbele sale si, ca o reverberatie, ”Vreau sa ajut si sa salvez cat voi putea.”

Mariana Ciolan

„Un spectacol de aproape doua ore si jumatate, in care imaginea primei suverane a Romaniei ca stat unitar si independent e desenata cu acuratete si tandrete, cu pretuire si respect, dar mai ales cu acea intelegere autentica a unei femei de catre o alta femeie, a unei mame de catre o alta mama, ce garanteaza adeziunea imediata si plina de simpatie a publicului la povestea spusa. O poveste ce merita sa fie cunoscuta de cat mai multi romani – sa fie, asadar, istorisita cat mai des.

Alice Georgescu

,,Personalitatea Reginei Maria este pe  cat de seducatoare si captivanta pe atat de greu de  cuprins, de redat, de trait ca actor… Superlativele se  epuizeaza fara a cuprinde “necuprinsul“ fiintei ei.
Jurnalele de razboi sunt o parte doar  a vietii ei, o parte importanta si foarte framantata,  plina de tragedii, personale si nationale, dar cum ea  insasi marturiseste ca “nu-si  vede soarta ei despartita de soarta tarii,” viata ei  se traieste si se respira odata cu viata poporului ei.
Jurnalele de razboi sunt jurnalele  unei regine mame, mama a unei Romanii pe cale de a se  naste ca o mare tara si o mare natiune, chinurile  facerii trec printr-un razboi, prin foamete, epidemii,  lipsuri de tot felul, dar pe cat de grele sunt  incercarile pe atat de marete sunt spiritele care se  inalta pentru a depasi fara compromisuri greutatile si umilintele…

Parcursul anilor de razboi 1916, 1918, este dens in intamplari, in lupte interne si externe, in momente de maxima  disperare si suferinta, in momente de eroism glorios, in momente de tradare si dezamagire, in momente de  agonie… in momente critice cand tara devenita din ce  in ce mai mica, din ce in ce mai saraca si mai  disperata” este pe punctul de a nu  mai FI… Doar  curajul, vointa si IUBIREA unor oameni ca Regina Maria, au  salvat-o de la disparitie…

La capatul celor doi ani marturiseste: ,,Cate tragedii, cata suferinta, nenorocire, nadejde, disperare am trait in acesti doi  ani. De necrezut cata munca si cate eforturi! Toate au  fost o munca binecuvantata, m-au adus foarte aproape de  inima poporului meu, m-au adus aproape de mizerie, durere, saracie si nevoie. Am invatat sa nu ma feresc de  niciun efort. Acum pe drumul de intoarcere, strigatul  „Imparateasa tuturor romanilor“ e o realitate…

Liana Ceterchi

“REGINA MARIA, REGINA TUTUROR ROMANILOR. Jurnalele de razboi 1916, 1917, 1918”. Un spectacol de teatru uluitor si rafinat, care, desi contine un singur personaj si actor, captiveaza publicul prin expresivitate, arta, emotie. Pentru cunoasterea culturii, trecutului si fundamentului natiei noastre. O exceptionala lectie de istorie, de neratat!

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.