Acasă Lifestyle Top 4 carti unice despre suflet, invatatura crestina, desavarsire spirituala si Dalai...

Top 4 carti unice despre suflet, invatatura crestina, desavarsire spirituala si Dalai Lama

41
0

Exista lucrari de spiritualitate care, de-a lungul veacurilor, au adus lumina in sufletele oamenilor.

Scrise de spirite elevate, apartinand teologilor crestini sau budisti, aceste lucrari sunt inegalabile ghiduri de desavarsire si viata spirituala.

Utile si valabile si omului zilelor noastre, tulburat de zgomotul vietii mondene, si cercetator, inca, al sufletului si trupului propriu.

Va prezentam un Top 4 carti unice despre suflet, invatatura crestina, desavarsire spirituala si Dalai Lama. Marturii unice de smerenie, lumina interioara si credinta.

“Despre Suflet si Inviere” de Grigorie de Nyssa

Despre Invatatura Crestina

Aceasta lucrare abordeaza doctrina despre existenta sufletului conforma cu invatatura Sfintei Scripturi, constituindu-se intr‑o aparare a adevarurilor si a traditiilor Bisericii cu privire la invierea trupurilor.

Este una dintre cele mai importante opere ale Sf. Grigorie de Nyssa, fratele mezin al Sf. Vasile cel Mare, care s-a nascut in Cesareea din Capadocia.  In anul 371 devine episcop de Nyssa, un orasel in apropiere de Cesareea, aflat in eparhia fratelui sau Vasile. Rolul insemnat pe care Sf. Grigorie l-a jucat la Sinodul al II-lea ecumenic de la Constantinopole (381) i-a adus titlul de “Parinte al Parintilor”. A scris mult si s-a implicat in luptele impotriva ereziilor din timpul sau. Se stinge din viata in anul 395.

In ritmul agitat al vietii secolului XXI, in care ne aflam in prezent, oamenii cauta raspunsuri in filosofie si psihologie, cu privire la numeroase intrebari care ii framanta, intrebari referitoare la suflet, inviere, trup, spiritualitate.  Dar, teoriile acestor stiinte nu au reusit sa le ofere explicatiile si invataturile adecvate.

Cercetarea problemelor legate de suflet si de invierea trupeasca este menita sa ne indrepte atentia asupra unor chestiuni de mare insemnatate religioasa.

Ea abordeaza aspectele principale ale invataturii religioase: cauza pacatului, scopul si motivul intruparii lui Dumnezeu, rascumpararea, botezul, Euharistia si raportul dintre recompensa si pedeapsa.

Despre Sf. Grigore de Nyssa, H. V. Campenhausen spunea ca este “teologul cel mai erudit al veacului sau; aceasta pentru ca, dintre marii scriitori crestini din secolul al IV-lea el a asimila in cel mai inalt grad cultura profana a antichitatii, pe care a folosit-o din plin la argumentarea si fundamentarea invataturii crestine”. Toate scrierile lui (exegetice, dogmatico-polemice  si ascetice) sunt strabatute de un puternic suflu ascetic si spiritual.

Explicatiile sale teologice din aceasta carte, cu privire la suflet, moarte, inviere si reinnoirea tuturor lucrurilor, strabat cu tarie pana in zilele noastre.

“Muntele Tacerii” de Kyriacos C. Markides

In cautarea spiritualitatii ortodoxe

Aceasta lucrare face parte din ceea ce am putea numi “trilogia atónita” a sociologului american de origine cipriota Kyriacos C. Markides, profesor la Uniersitate din Maine.

Calatorind vreme indelungata in intreaga lume in cautarea unei ghidari spirituale autentice, autorul il intalneste in final pe Parintele Maximos, un duhovnic charismatic, fost Protos (guvernator) al Sfantului Munte Athos si totodata uncenic direct al unuia dintre cei mai sporiti “batrani” (Geronda) ai secolului trecut: Sfantul Paisie Aghioritul.

Sub indrumarea duhovniceasca a parintelui Paximos, “batran” in intelepciune, dar tanar in ani, autorul desluseste pas cu pas tainele “Caii Intreite” isihaste, fiind instruit in paza gandurilor, Rugaciunea lui Iisus si multe alte subiecte care tin de nevointa crestina (askesis).

Lucrarea este scrisa intr-un ritm alert, modern, astfel incat laicul dezorientat al acestui mileniu si chair si ateul sa poata sa inteleaga, dincolo de dogme si superstitii, valoarea spiritualitatii autentice, a spiritualitatii vie a Inimii.

O carte captivanta, plina de intelepciune si umor fin, continand si povestiri uluitoare despre marii practicanti contemporani ai spiritualitatii atonite.

“Castelul interior” de Teresa de Ávila

Desavarsirea spirituala

sau cele sapte etape ale unirii sufletului cu Dumnezeu

Este una dintre cele mai importante lucrari ale misticii crestine apusene.

Cunoscuta si iubita de intreaga lume crestina, ea constituie – alaturi de Noaptea intunecata a Sfantului Ioan al Crucii – o piesa de referinta a misticii carmelitane a Spaniei „Secolului de Aur”, care isi pastreaza inca, prin prospetimea si sinceritatea ei, actualitatea si puterea de transformare a sufletului cititorului.

Sfanta Tereza de Avila a trait in Spania secolului al XVI-lea si a avut o activitate foarte vasta atat in plan concret – ca fondatoare de noi manastiri carmelitane –, cat si in plan spiritual, ca asceta si mistica desavarsita.

Supusa privirii exigente a Inchizitiei, controversata si putin inteleasa in vremea sa, datorita limbajului simplu si direct cu care scrie, a cuvintelor provenind direct din suflet, din trairea nemijlocita a comuniunii cu Cel Rastignit, la care ne indeamna peste veacuri sa „atintim mereu ochii”, Sfanta Tereza de Avila lasa umanitatii o marturie nepretuita de smerenie, lumina interioara si credinta.

Ea analizeaza sufletul uman folosind alegoria unui castel cu sapte randuri de Lacasuri, din ce in ce mai apropiate de Dumnezeu, adevarata „scara a lui Iacob”, pe care sufletul, insetat de iubirea Lui, ascensioneaza, in drumul sau catre desavarsire. O carte exceptionala!

“Libertate in exil”. Autobiografia lui Dalai Lama

Liderul spiritual si politic al Tibetului, castigator al Premiului Nobel pentru Pace in anul 1989, a fost recunoscut ca fiind cea de-a paisprezecea reincarnare a lui Dalai Lama in 1938, la varsta de doi ani, prin intermediul unui proces traditional de „descoperire”.

Luat de langa parintii sai, a fost apoi dus in Lhasa, educat conform unui regim monastic de austeritate riguroasa si crescut intr-o izolare aproape totala.

La varsta de cincisprezece ani, in conditiile in care tara sa se afla sub amenintarea noii Chine comuniste, a fost investit cu puteri depline ca sef al statului Tibet, o tara de dimensiuni comparabile cu cele ale Europei Occidentale.

Aceasta lucrare este un veritabil periplu cultural, politic si spiritual intreprins de Dalai Lama de-a lungul vietii sale pana in prezent, dezvaluit cu emotie, sinceritate si intelepciune chiar de liderul Tibetului, ca o deosebita lectie de curaj, speranta, verticalitate politica si spirituala, care transcede regimuri politice si marile provocari mondiale ale acestui mileniu.

O carte seducatoare prin stilul simplu si onest al scriiturii si prin ineditul informatiilor oferite!

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.