Acasă Cultura Repere culturale Istorie culturala: Uniunea Scriitorilor din România

Istorie culturala: Uniunea Scriitorilor din România

55
0
© Uniunea Scriitorilor din România, uniuneascriitorilor.ro
© Uniunea Scriitorilor din România, uniuneascriitorilor.ro

Uniunea Scriitorilor din România (U.S.R.), aceasta institutie culturala prestigioasa, a starnit de-a lungul vremii numeroase intrebari, a fost deseori elogiata, atacata, controversata.

Dar a rezistat intotdeauna, gratie membrilor sai, cartilor scrise si publicate de acestia, proiectelor asociatiei, activitatilor culturale numeroase si premiilor literare acordate.

Istoria sa culturala incepe in anul 2009, aceasta asociatie profesionala de creatori fiind succesoarea Societatii Scriitorilor Români (S.S.R.).

“S.S.R. a fost creata in anul 1909 si a functionat sub aceasta denumire pâna in martie 1949. Ultimul presedinte al S.S.R. a fost Victor Eftimiu. U.S.R. a aparut in 1949 prin fuziunea intre S.S.R. si Societatea Autorilor Dramatici” ne informeaza siteul uniuneascriitorilor.ro.

Desi inca din 1821, 1827, 1831, au aparut primele organizatii de scriitori in România, “Inceputul propriu-zis se face cu Asociatia Literara Româna din 1848, dar aceasta nu functioneaza.
Societatea Literara Româna a fost fondata in 1866, inaugurata in 1867, transformata in Societatea Academica Româna si, ulterior, din 1879, in Academia Româna. Preocuparile de inceput ale Academiei au fost filologice, extinse apoi la domeniile stiintei, culturii si artei.

Totusi, prima Societate a Scriitorilor Români s-a ivit ca proiect in 1908 si a fost pusa in functiune de o adunare generala de 47 de scriitori la 2 septembrie 1909. Comitetul de conducere al noii societati i-a avut ca presedinte pe Mihail Sadoveanu si ca vicepresedinte pe Dimitrie Anghel. In 1911, noul presedinte, Emil Gârleanu, a obtinut recunoasterea S.S.R. ca „Persoana morala”. A urmat la conducere criticul Mihail Dragomirescu. In timpul primului razboi mondial, S.S.R a functionat in refugiu la Iasi.” conform aceleeasi surse.

La conducerea S.S.R. s-au perindat o serie de scriitori: intre 1926-1932, Liviu Rebreanu, iar dupa 1944, apar presiunile politice din partea noii conduceri a statului roman si in martie 1949, S.S.R. fuzioneaza cu Societatea Autorilor Dramatici, luand nastere astfel Uniunea Scriitorilor din R.P.R. (ulterior „din R.S.R.”), ca institutie de utilitate publica, prin Decretul nr. 267 / 24 iunie 1949 al Prezidiului Marii Adunari Nationale, devenita Uniunea Scriitorilor din România in 1990.”

Care este statutul acestei noi asociatii culturale?

Conform portalului actual al Uniunii Scriitorilor din Romania, “In perioada 1949-1989, U.S.R. a functionat ca „organizatie obsteasca si profesionala de creatie”, fiind din punct de vedere legal subordonata statului si finantata de stat. Cu toate acestea, U.S.R. si-a pastrat o autonomie de organizare si de actiune care a facut din ea cea mai incomoda organizatie recunoscuta de statul comunist.

In U.S.R., alaturi de membri care urmau in scris si atitudine linia politica oficiala, faceau parte scriitori care si-au pastrat independenta de gândire si originalitatea creatiei. Intre cele doua grupuri au existat in aceasta perioada tensiuni si chiar conflicte deschise si, desi avea de partea sa oficialitatile, grupul fidel acestora nu si-a impus totdeauna dominatia. Organele de conducere ale U.S.R. au fost alese prin vot secret si si-au pastrat o anumita independenta fata de partidul unic si statul comunist.

In cadrul U.S.R. a functionat Fondul Literar, infiintat in iunie 1969, ca organism financiar de gestiune a drepturilor de autor si de ajutor financiar pentru scriitori.

Dupa 1989, U.S.R. a devenit o asociatie de creatori, non-guvernamentala, non-profit si apolitica, intretinându-se prin autofinantare. U.S.R. a cunoscut schimbari succesive ale statutului in functie de modificarea obiectivelor sale si de evolutia societatii românesti.

Primul statut care stipula independenta politica a Uniunii Scriitorilor din România a fost adoptat in aprilie 1990. Au urmat amendari ale statutului in 1995 si 1997. Cea mai recenta schimbare de statut a survenit in martie 2013.”

Cati membri a avut si are in prezent Uniunea Scriitorilor? “U.S.R. a cuprins intotdeauna un numar relativ mare de membri, admisi la inceput cu mare usurinta, apoi tot mai greu pe masura ce statul totalitar nu mai dorea extinderea acestei organizatii care isi manifesta opozitia fata de politica sa totalitara.

In 1956, U.S.R. numara 445 de membri titulari si 144 de stagiari, ceea ce permitea organizarea de adunari generale ale Uniunii. Ulterior, s-au organizat conferinte cu o anumita norma de reprezentare.
Ultima Conferinta a U.S.R. din perioada comunista a avut loc in 1981. Dupa aceasta data, nu s-a mai organizat niciuna, ceea ce arata clar ca in epoca existau temeri ale puterii legate de o asemenea manifestare.
Intre 1982 si 1989 nu au mai fost primiti noi membri. Dupa 1990, a urmat o crestere brusca a numarului de scriitori admisi in U.S.R., Comisiile de Validare actionând cu multa ingaduinta. Dupa anul 2000, s-a revenit la o exigenta fireasca, intarita prin conditiile pentru admiterea in U.S.R., prevazute prin Statutul din 2013.” aflam de pe siteul uniuneascriitorilor.ro .

 

Foto:  © Uniunea Scriitorilor din România, uniuneascriitorilor.ro

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.