Acasă Cultura Repere culturale 3 carti cu parfum de epoca: Regalitate, spirit interbelic si intelectuali de...

3 carti cu parfum de epoca: Regalitate, spirit interbelic si intelectuali de exceptie

42
0

Dintotdeauna oamenii au fost fascinati de povestile de viata ale Reginelor si Printeselor Regale, avizi sa cunosca intamplari si informatii despre modul lor de existenta si caracterul acestora.

In cazul Romaniei Regale, vorbim de o societate romaneasca in care morala, simtul datoriei si al sacrificiului pentru un tel national erau litera de lege iar romanii se simteau aparati si iubiti de o Monarhie luminata si foarte devotata Romaniei.

Va propunem 3 carti cu parfum de epoca, care dezbat concepte istorice importante precum: Regalitate, spirit interbelic si intelectuali de exceptie.

“Flori din trecut. Regine si printese regale ale Romaniei”

de Emanuel Badescu si Lelia Zamani

O carte remarcabila, dedicata prezentelor feminine ale Familiei Regale a Romaniei.

Cu alte cuvinte, descoperirea unui univers cotidian exceptional, care cuprinde informatii istorice si chiar informatii personale inedite, detalii fascinante, amanunte necunoscute si numeroase ilustratii in premiera.

O aparitie editoriala foarte necesara si unica.

Scurt si cuprinzator, acest album-bijuterie e bine sa il aveti in biblioteca! CLICK AICI

“Tanara generatie interbelica”

de Miruna Lepus

O carte complexa, o investigatie minutioasa asupra perioadei interbelice a Romaniei.

Viata culturala, presa vremii, dictatura regala, marea criza economica, partidele politice, tinerii scriitori, tinerii europeni, generatia anilor ’30, spiritualitatea, cenaclurile literare, tinerii avangardisti, miscarea legionara etc sunt investigate cu modestie, discretie si obiectivitate.

Un mix fericit intre publicistica si literatura.

Un peisaj cultural fenomenal, o carte unica, de neratat! VEZI AICI

“Vietile lui Alexandru Paleologu”

de Tudorel Urian

Alexandru Paleologu este unul dintre intelectualii de marca ai Romaniei secolului XX, un erudit desavarsit, cu o extraordinara constiinta de sine. Poate cel mai indragit dintre martorii esentiali ai primului deceniu postcomunist, unul dintre pilonii istoriei nationale si istoriei culturii romane.

In aceasta carte surprinzatoare, Tudorel Urian prezintă viaţa lui Alexandru Paleologu (1919-2005) din perspective multiple: cea a personajului, cea a prietenilor sau simplilor martori ai existentei sale şi cea a Securitatii.

Astfel, aceasta analiza complexa cuprinde detalii multiple despre aristocratia romana, pierderea elielor interbelice, masonerie, traseul ortodoxie-catolicism, identitatea falsa a scriitorului, cosmarul inchisorilor comuniste, colaborarea cu fosta Securitate, momentul devenirii ambasador la Paris, relatia cu Divinitatea – toate traite si experimentate din plin de celebrul literat.

O carte exceptionala, care iti reda complet sentimentul de implinire umană si traire totala a vietii, specific vietii caracteristice pentru contextul istoric al acestui veac si pentru contextul geografic al Romaniei. CLICK AICI

Foto 1: Imagine de la nunta Regelui Mihai si a Reginei Ana, 10 iunie 1948, Atena (Grecia).

In fotografie: Regele Mihai, Regina Ana, Regina-mama Elena a Romaniei, Regele Paul al Greciei (fratele Reginei-mama Elena a Romaniei).

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.