Acasă Cariere / Dezvoltare personala Joburile viitorului: Work from home. Romania, pe ultimul loc in UE

Joburile viitorului: Work from home. Romania, pe ultimul loc in UE

15
0

Un studiu realizat de Eurostat in 2018 (pe esantionul de varsta intre 15 si 74 de ani) ne arata date ingrijoratoare privind Romania: doar 0,3% dintre angajatii romani lucreaza de acasa. Tara noastra a avut cel mai mic numar de angajati care au lucrat de acasa in 2017. Mai mult decat atat, cifra este in scadere fata de 2016, cand era de 0,4%.

Daca luam in calcul tendintele europene si mondiale de pe piata muncii, statisticile realizate sunt cu adevarat alarmante pentru Romania, membru UE din 2007.

In Europa si Statele Unite, Remote Job sau Work from home sunt formulele utilizate cu succes de tot mai multe companii (cu tendinta de crestere in urmatorii ani), astfel incat este incurajata mobilitatea, inovatia, creativitatea si scaderea costurilor de munca.

Asadar, flexibilitatea, mobilitatea, echilibrul intre viata profesionala si cea personala incep sa fie cerintele principale ale joburilor viitorului.

Pe primul loc in UE este Luxemburg, cu 9% din forta de munca desfasurandu-si activitatea de acasa.

Olanda, Finlanda si Danemarca urmeaza in top, cu procentaje foarte bune: 8,5%, 8,4%, respectiv 6,2%.

Romania este pe ultimul loc, in ciuda numeroaselor avantaje, atat pentru patroni cat si pentru angajati, pe care le prezinta acest nou mod de raportare la locul de munca.

La persoane fizice autorizate care lucreaza de acasa, in Olanda, numarul persoane care se auto-angajeaza si lucreaza de acasa este de 45,3%.

Urmatoarele locuri sunt ocupate de Finlanda, Luxemburg si Danemarca. Si in acest caz, Romania este ultima in clasament, cu doar 0,8%. Cu 1,5 milioane de persoane fizice autorizate, Romania ocupa locul 7 in Europa.

In Romania, odata cu reglementarea oficiala a muncii la distanta, de la inceputul acestui an, cu siguranta joburile viitorului vor fi cu totul diferite fata de cele din prezent. Cele mai importante schimbari vor fi, in acest caz, schimbarea programului clasic de munca de la 9.00 la 17.00 si eliminarea ierarhiei traditionale in interiorul companiilor.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.