Acasă Medicina de top Nutritie - Dietetica Nutritie inteligenta: descoperiri stiintifice recente, terapii si sfaturi practice

Nutritie inteligenta: descoperiri stiintifice recente, terapii si sfaturi practice

15
0

Studiile stiintifice recente au demonstrat faptul ca efectele postului negru asupra sanatatii oamenilor sunt uimitoare, cu rezultate foarte bune chiar si in bolile grave: cancer, Alzheimer, bolile cronice etc.

De asemenea, complexitatea sistemului nostru digestiv, creierul din burta cum mai este denumit de specialisti, afecteaza sanatatea si viata noastra cotidiana.

Totodata, deosebit de importante sunt mecanismele care stau la baza senzatiei de foame, a placerii si a satietatii, dar si comportamentul pe care il avem intr-un anumit mediu nutritional.

Astfel, lucrarile, realizate in lumea intreaga de cercetatori, cu tehnologii de varf, au dezvaluit ca schimbarile nutritiei inteligente influenteaza ansamblul corpului si personalitatea insasi. Despre nutritie inteligenta, precum si despre descoperiri stiintifice recente, terapii si sfaturi practice necesare discutam pe larg in cadrul acestui articol.

“Postul negru” de Thierry de Lestrade

O noua terapie

Intr-o societate in care logica orientata spre consumerism este impinsa la absurd, postul negru ridica o intrebare paradoxala: „Mai putin poate insemna mai mult?“ Apar, astfel, intrebarile necesare: Este oare postul periculos? Ce mecanisme implica la nivel celular?  Ii putem masura efectele? Cum actioneaza el asupra celulelor canceroase?

Si daca postul negru ar fi o metoda simpla si eficienta pentru tratarea multor boli? Ideea este cu adevarat provocatoare, ba chiar scandaloasa pentru unii sustinatori ai dogmei medicale. Si totusi, studiile stiintifice despre post nu lipsesc: incepand cu doctorul Henry Tanner, care a postit timp de patruzeci de zile in 1880, la New York – supravegheat de confratii sai – pana la biologul american Valter Longo care, in prezent, supune postului soareci suferinzi de cancer si obtine rezultate uimitoare.

De exemplu, cata lume stie ca cercetatorii si medicii rusi au salvat mii de pacienti, incepand cu anii 1950, cu ajutorul postului negru?
Iata povestea pe care Thierry de Lestrade o reda in aceasta carte remarcabil documentata, rezultat al unei investigatii indelungate ce a dat mai intai nastere unui documentar difuzat pe canalul de televiziune ARTE.

Cine este autorul?

Thierry de Lestrade este un realizator de documentare francez, autor a douazeci de filme. Lestrade a obtinut mai multe premii de-a lungul carierei sale, printre care premiul Albert Londres pentru „La justice des hommes“ (2008) si premiul Europa pentru „Males en peril“ (2008). VEZI AICI CARTEA

“Creierul din burta” de Fabrice Papillon si Heloise Rambert

Descoperiri stiintifice recente si sfaturi practice pentru o sanatate mai buna

Creierul din burta, sau cel de-al doilea creier, este reprezentat de sistemul nostru digestiv, care este mult mai complex si are un rol mult mai avansat decat se crede. In plus, activitatea burtii ar influenta personalitatea si alegerile noastre, facandu-ne, dupa caz, timizi sau curajosi.

Aceste descoperiri dau mari sperante din punct de vedere terapeutic. Exista indicii ca boli grave precum sindromul Parkinson s-ar naste si s-ar dezvolta in creierul de jos inainte de a-l afecta pe cel de sus.

Volumul de fata vorbeste despre intreaga complexitate a acestui creier din burta care afecteaza sanatatea si viata noastra cotidiana.

Ceea ce este foarte interesant este faptul ca cercetarile ultimilor ani au aratat faptul ca in intestinul subtire exista tesut neuronal sau faptul ca acest creier din burta secreta si o mare parte de serotonine sau dopamine, substante psihoactive necesare functionarii corecte a corpului nostru.

Citind aceasta carte, vei primi raspunsuri la teme precum:

  • Ce anume avem in burta;
  • Burta si medicina de maine;
  • Sistemul nervos enteric si boala Parkinson;
  • Oportunitatea unor regimuri alimentare si metode terapeutice (administrarea de probiotice, tipuri de respiratie, metode de masaj abdominal si hipnoza);
  • Alaptarea, ce efect are laptele matern sau, dupa caz, laptele praf asupra nou-nascutilor.

Cine sunt autorii?

Cei doi autori, Fabrice Papillon (jurnalist specializat pe subiecte stiintifice si producator de filme documentare) si Héloïse Rambert (doctor in farmacologie si realizator de emisiuni stiintifice, difuzate in special pe postul de televiziune France 5) analizeaza aceste descoperiri fascinante si ne propun o serie de sfaturi practice pentru a ne ajuta sa ne intelegem mai bine organismul si sa ne controlam starea de sanatate. CLICK AICI PENTRU CARTE

“De ce mi-e foame” de Dr. Marie Thirion

De la teama de lipsuri la nebunia dietelor

Pornind de la cele mai recente studii din sfera psihologiei, neurologiei sau a bolilor de nutritie si de metabolism, dr. Marie Thirion analizeaza mecanismele care stau la baza senzatiei de foame, a placerii si a satietatii, dar si comportamentul pe care il avem intr-un anumit mediu nutritional.

De la cea mai frageda varsta, experientele alimentare ne cimenteaza fundamentul pornind de la care apare senzatia de foame.

Cauzele ingrasarii si ale obezitatii din Occident sunt mult mai profunde decat erorile dietetice individuale. Argumentele asa-zis stiintifice care vin sa sprijine un anumit regim alimentar sau altul sunt extrem de simpliste.

In societatea in care traim, una a abundentei alimentare, trebuie sa ne intrebam permanent ce inseamna sa fii echilibrat (sau in ce consta dezechilibrul), astfel incat sa ne adaptam cat mai bine la modul de viata din zilele noastre si la nevoile reale pe care le avem.
Prin faptul ca intelegem mai bine cine suntem, de ce si cum mancam, aceasta carte inovatoare ne invita sa intelegem totul despre foame, o pulsiune care ne ajuta de altfel sa traim si sa ne dezvoltam.

Cine este autoarea?

Marie Thirion este medic pediatru si lucreaza in maternitati de peste douazeci si cinci de ani. A publicat mai multe carti, in special pe tema alaptarii. Este un punct de reper in materie de sanatate si alaptare in Franta. VEZI AICI CARTEA

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.