Acasă Medicina de top Nutritie - Dietetica Obiceiul alimentar care dauneaza sanatatii tinerilor si adultilor

Obiceiul alimentar care dauneaza sanatatii tinerilor si adultilor

12
0

Stres, agitatie, viata mondena, oboseala, job istovitor.

La polul opus, apatie si lene, lipsa de chef de viata, tristete, nemultumiri.

Toate acestea au un numitor comun: o stare de foame súbita (anormala). Asa apare obiceiul alimentar care dauneaza sanatatii tinerilor si adultilor.

Care are diferite cauze. De aceea e bine sa stim sa facem diferenta dintre foamea fizica si cea a mintii. Ce spun nutritionistii?

Medicul Mihaela Bilic analizeaza acest fenomen tot mai des intalnit in viata oamenilor de pretutindeni. In mesajul sau, postat pe o retea de socializare, nutritionistul pune punctul pe ”i” si explica diferenta:

“Cum sa hranesti o inima flamanda?!

Foamea este o senzatie fizica, o  simti in corp ca pe o slabiciune, o lipsa de putere, un gol in stomac. Apoi apare lipsa de concentrare, nervozitatea si nevoia imperioasa de a manca. Nu ai cum sa uiti sau sa nu stii ca ti-e foame, a avut natura grija de asta, ne e in gene si asigura supravietuirea speciei.

Foamea reala dispare dupa ce mananci o cantitate rezonabila de alimente si nu revine decat dupa niste ore bune. A-ti fi foame e normal, e semnalul ca organismul si a epuizat combustibilul si are nevoie de un o “alimentare”.

Foamea mintii insa e insatiabila, e obsesiva, dezordonata, ca un uragan.

Ceea ce numim foame este de fapt o fuga de emotii si sentimente. De cate ori simtim ceva (bun sau rau, nu conteaza), mana noastra ia mancare si o baga in gura. E atat de rapid si inconstient incat nu apucam sa intelegem care e cauza!

Si vestile rele continua: nu mancam doar din cauza sentimentelor din prezent, ci si a celor vechi. Conflicte nerezolvate, frustrari, nemultumiri, gelozii, tristeti… stau toate la coada pentru a ne devora. Pentru ca asta se intampla: tot ce vrem sa evitam sa simtim in viata ni se aseaza pe suflet si il roade ca o molie. Iar gaurile si golul pe care il face nu poate fi umplut cu mancare.

Emotiile se traiesc, nu se ingroapa in mancare iar viata trebuie traita cu toate simturile. Nu lasati mintea sa va pacaleasca, abia cand te opresti sa-ti “mananci” propriile emotii, atunci incepi sa cresti, sa zbori, sa iubesti…” incheie nutritionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.